Overdenking adventsperiode

Corona of niet: HIJ KOMT, HIJ KOMT……

Dit was de kop op de voorpagina van het Algemeen Dagblad op 14 november 2020. Degene die hier wordt aangekondigd is Sinterklaas; de goedheiligman die elk jaar met zijn stoomboot vanuit Spanje naar Nederland vaart om de kinderen gelukkig te maken met pakjes gevuld met speelgoed en lekkernijen. Er wordt door de kinderen lang uitgekeken naar het moment dat die volle stoomboot zal arriveren.

Bij het uitdelen van al die pakjes krijgt Sinterklaas hulp van veel knechten. Hij kan het niet alleen. Over het uiterlijk van deze knechten is de laatste jaren veel gedoe maar hun optreden veroorzaakt over het algemeen grote blijdschap en lol. Dit jaar is alles anders dan anders door het Coronavirus dat ons dwingt tot allerlei vervelende en ingrijpende maatregelen. Hoewel het virus nog volop aanwezig is, is Sinterklaas toch weer aangekomen en het ziet er naar uit dat hij de kinderen ook dit jaar weer zal verblijden.

In deze editie van ons kerkblad mogen wij ook de komst aankondigen van iemand die mensen gelukkig wil maken. Onlangs hebben we het oude kerkelijk jaar afgesloten en we mogen weer starten met een nieuw kerkelijk jaar, het is Advent. Een periode waarin we ons mogen voorbereiden op het kerstfeest. We mogen uitkijken naar de geboorte van Jezus, de komst van onze Goede Herder. Van Hem zullen we naast blijdschap ook liefde, vrede, vertrouwen en rust ontvangen.

De profeet Jesaja kondigde de komst van de redder als volgt aan: “Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen” (Jesaja 9 vers 1).

Jezus is het licht voor de wereld. Ook al lijkt het soms zo donker om ons heen, Zijn licht schijnt dwars door alles heen en wijst ons de weg naar Gods Koninkrijk. Naar Zijn komst mogen we vol verwachting en goede hoop uitkijken.

Na een zomerperiode waarin we allemaal een beetje “vrijheid” terugkregen en de statistieken van de besmettingen en ziekenhuisopnames betere cijfers weergaven, zitten we inmiddels met zijn allen al weer enige tijd in de tweede corona-golf. De pandemie raakt ons allemaal heel verschillend, sommigen keihard, anderen nauwelijks. De één is bang, de ander uiterst voorzichtig, de meeste mensen volgen de adviezen op en sommigen zijn van mening dat het allemaal onzin is. Hoe u of jij deze periode ook ervaart, het is belangrijk om op de een of andere manier uitzicht te hebben op een doel en alles in dat perspectief te blijven zien.

We mogen uitzien naar de komst van onze heiland Jezus Christus. Zijn licht is het grootste geschenk dat we maar kunnen wensen. Dat doel biedt ons houvast en perspectief. Jezus roept ons op om niet te vergeten wat hij belooft heeft: “Ik ben altijd bij u, tot het einde van de tijd.”

Ik wens u en jullie een gezegende adventstijd met een helder uitzicht op dat schitterende licht.

Hij komt, hij komt….. Echt waar!

Piet van der Vorm